default_mobilelogo

Revontulet

 

 

Revontulet ovat taivaalla pakkasista riippumatta. Revontulet eivät kuitenkaan näy maahan, jos pilvipeite on tiheä. Usein kovalla pakkasella taivas on selkeä ja revontulet näkyvät silloin esteettä. Suojasäällä taivas on yleensä pilvessä eikä revontuliakaan ole silloin näkösällä. Revontulet leiskuvat taivaalla kolmena yönä neljästä. Revontulien näkemisen edellytys on tietysti riittävä pimeys ja mahdollisimman pilvetön taivas.

Parasta revontulien katseluaikaa ovat tunnit keskiyön molemmin puolin. Kevättalvi ja alkusyksy ovat tilastollisesti edullisimmat ajat revontulien esiintymisille. Kevät on myös
keskimäärin vähäpilvistä aikaa, joten maaliskuu on suositeltava ajankohta revontulien odotteluun. Tuolloin hiihtokelitkin ovat parhaimmillaan.

Sana revontulet tulee vanhasta suomalaisesta uskomuksesta, että tulikettu huiskii hännällään kallioita tai tunturin kupeita sytyttäen hankauksen kautta kipunoita, revontulia.
Kevät- ja syyspäiväntasauksen aikoihin Maan asento aurinkotuulessa on otollisimmillaan sille, että aurinkotuulen energiaa siirtyy tehokkaasti Maan magneettikehään. Niinpä
magneettisia myrskyjä esiintyy syksyllä ja keväällä keskimäärin enemmän kuin kesällä ja talvella.

Parhaiten hennon revontulivalon näkee paljain silmin, kun seisoo kirkkaan ja pimeän taivaan alla, poissa kaupungin ja liikenteen valoista. Oleellista on myös löytää avoin näkymä pohjoiseen horisonttiin.

Ihmissilmän hämäränäkö ei ole kovin hyvä, ja siksi pimeässä tulee malttaa oleilla puolisen tuntia, että silmä ehtii tottua.

Kaamasesta löytyy husky revontulisafari . Enemmän tietoa löydät täältä (linkki huskysafari osioon)

  giellajohka   kaamasen kievari lapland inari logo.png   nttlogo